Pandemi Döneminde Robot Kullanımı Artıyor

Mevcut koşullar, robotik ve yazılımsal otomasyon teknolojilerini büyük ölçekli yatırım için çok uygun.

Yılın ikinci çeyrek verileri geldikçe, robotik kullanımında kayda değer bir artış görülüyor. Bu eğilim yaygın olmakla birlikte, pandemi sırasında bir dizi sektörde hayati önem taşıyan temizlik robotlarında olduğu kadar belirgin değil.

Pandemi, otomasyonun yaygınlaşması için ideal bir ortam yarattı. Genel olarak robotik sektörü, halihazırda otomasyonu benimsemiş olan lojistik, perakende, kargo ve denetim gibi bir dizi sektörde zaten olgunlaşma aşamasına gelmişti. Daha kapsamlı otomasyona yönelik uzun vadeli planlar, tedarik zincirinde gereksiz temastan sakınan tüketicilerin hijyen ve tedbirli olma eğilimleri sayesinde artık erkene alınmış durumda. Operasyonların geçici olarak yavaşlaması ve durması da şirketlerin operasyonlarını yeniden yapılandırmaları için bir fırsat sağladı.

Financial Times'ın yakın zaman önce bildirdiği üzere, "şirketler işyerlerini ve fabrikalarını yeniden yapılandırırken, gerekli finansal kaynaklara sahip olanlar, uzun zamandır planladıkları yeni makinelere ve daha otomatik çalışma yollarına yönelik yatırımlarına hız verecektir."

Zemin temizleyicileri gibi otonom robotlar için çekirdek teknoloji sağlayan Brain Corp. adlı bir şirket, filo kullanımındaki artışı izleyen firma içi verileri yayınladı. Şirketin verilerine göre, ABD'deki perakendeciler arasında medyan robot kullanımı, geçen yılın aynı dönemine göre 2020'nin 1. çeyreğinde %13.8 artarken, 2020'nin 2. çeyreğinde %24 arttı.

Brain Corp.'un CEO'su Dr. Eugene Izhikevich, "Süpermarketler ve perakendeciler sağlık krizi nedeniyle sürekli bir temizlik durumuna uyum sağlamaya çalıştıkça, son çeyrekte robot kullanımı ve yaygınlaşmasında keskin bir artış gördük. Bu zorlu zamanlarda bizimle birlikte değer katmak için çalışan iş ortaklarımıza minnettarız. Ayrıca, teknolojimizin eşsiz performansını ve güvenliğini yansıtan 2 milyon otonom saat rekorunu kırmaktan da gurur duyuyoruz." diye açıklamada bulundu.

Pandemi ayrıca robotik süreç otomasyonu ve yazılım otomasyonu gibi YZ ile ilgili teknolojilere doğru olan yönelimi de hızlandırmıştır.

"İşler normale döndüğünde, şirketler robotik uygulamaların genel faydasını çok hızlı bir şekilde görecekler ve RPA uygulamalarını genişletmek için daha ciddi yatırımlarda bulunacaklar." diye açıklamada bulunan BMW Financial Services'ın eski RPA uygulama uzmanı Rinat Malik, sözlerine şöyle devam etti: "Sokağa çıkma kısıtlamalarının kalkmasını takiben, bir iki ay içinde RPA'ya büyük bir yönelim olacaktır."



ZDNet'te G. Nichols'un 26 Temmuz 2020 tarihli haberinden alınmıştır.



Yorumlar